Nema loših pasa već samo loših gospodara!


Nepoznati autorVesti i dogadjaji


Pratite nas i na našem facebook profilu


5.5.2015.

Pogledajte video


26.7.2014

Novo A - leglo spremno za nove vlasnike!


31.5.2014.

Naši mužjaci su slobodni za parenje.
Otvori   >>>


15.5.2014

Lord - mladi mužjak!
Otvori   >>>


10.5.2014

ROYAL PET 2014 Šabac
Otvori   >>>

19.5.2013.

World dog show, Budapest 2013
Otvori   >>>


9.7.2013.

Naša e-mail adresa info@lagoto.rs je ponovo u funkciji!

Ishrana pasa

Prvi period ishrane je doba sisanja, gde vlasnik hraneći kuju, kvalitetnom hranom, indirektno učestvuje u brizi oko ishrane štenaca. Period dojenja je bitan u životu svakog šteneta, zato je potrebno da traje što duže, jer apsolutna zamena za kujino mleko ne postoji. Sve formule veštačkog mleka su adekvatne zamene kujinom.
Oko 30 dana po koćenju počinje se sa uvodjenjem mesnih obroka u adekvatnoj količini, s tim počinje odvikavanje od sisanja. Taj period traje do 45. dana od koćenja. U prethodnom periodu, mogu se dodati u hranu, razmućeno žumance, med i mleko.
Ono što se pokazalo dobro, kad je u pitanju granulirana hrana, jeste da kuja za vreme skotnosti i dojenja se hrani istim starterom za skotne kuje i kuje u dojenju, koje po završetku dojenja štenci nastavljaju da jedu, tako da se suštinski ne menja osnovna struktura hrane od začeća, skotnosti, dojenja, pa do starosti štenaca (oko 2,5 - 3 meseca).
U periodu od 3 do 9 meseci štenci imaju 3 obroka dnevno, od 9 do 18 meseci 2 obroka dnevno, a od 18 meseci 1 obrok dnevno.
Sama gramaža obroka je određena u skladu sa starosti i težinom psa, ali se može korigovati naspram potrebe psa (izložbeni ili radni pas).
Fabrike za proizvodnju hrane, za kućne ljubimce, su tehnološki napredovale, što za rezultat ima svoje prednosti a i mane. Granulirana (dehidrirana) hrana kod naših pasa učestvuje u jednoj trećini obroka a ostale dve trećine je hrana koju sami pripremamo, uvek sveže (termički), bilo da je u pitanju riba, piletina, junetina, a povremeno i sa dodatkom palente.
Dodatak obroku može biti, u malim količinama, i vremenskim periodima, nerafinisana hladno cedjena, biljna ulja kao i osušena i usitnjena ljuska jajeta. Lep pas je zdrav pas! A zdrav je ako ga zdravo hranite!

S. KomlenskiUnesite komentar:

Ime:
Prezime:
Email:
Poruka: