Nema loših pasa već samo loših gospodara!


Nepoznati autorVesti i dogadjaji


Pratite nas i na našem facebook profilu


5.5.2015.

Pogledajte video


26.7.2014

Novo A - leglo spremno za nove vlasnike!


31.5.2014.

Naši mužjaci su slobodni za parenje.
Otvori   >>>


15.5.2014

Lord - mladi mužjak!
Otvori   >>>


10.5.2014

ROYAL PET 2014 Šabac
Otvori   >>>

19.5.2013.

World dog show, Budapest 2013
Otvori   >>>


9.7.2013.

Naša e-mail adresa info@lagoto.rs je ponovo u funkciji!

Kako se pripremiti za odlazak na kinološku izložbu i ponašati na istoj

Ako ste uredno i na vreme prijavili svog psa (pse) za kinološku izložbu, sledeći korak je da pripremite uslove da bi psu i Vama bilo prijatno na izložbi.
To podrazumeva, obavezno, posudu za vodu, za psa, kavez (ako ga imate), ali je preporuka da ga nabavite da biste zaštitili psa od radoznalih posetilaca i drugih pasa. Mada ovoj pasmini to nije neophodno, od njih nema opasnosti, ni za pse ni za ljude.
Ponesite dovoljnu količinu vode za psa i za Vas, iako je na većini izložbi osiguran pristup vodi.
Prostirka za psa (ako je van kaveza) u obliku tankog sundjera za kupatilo, peškira, da se ne bi isprljao ukoliko je pas svetao, ili da se ne bi uvukle u dlaku sitne travke.
Izložbe se obično organizuju na travnatim površinama sa dosta okolnog zelenila, ali ako je Vaš ring nedovoljno zaštićen (prirodom) ponesite suncobran ili šator. Da biste uživali u izložbi i Vi kao izlagač, ponesite stolice na rasklapanje. Takodje, ponesite pokretni sto, za psa na kome ćete ga pripremiti pred izlazak u ring.
Organizujte se tako da imate dovoljno vremena za sve. Da stignete na vreme do mesta gde se održava izložba, da se bezbedno parkirate, da prošetate psa, da pije vode, da se olakša. Potražite "kancelariju izložbe", da biste proverili gde se nalazi vaša izlagačka prijava. Pronadjite Vaš izlagački ring, i udobno se smestite. Na izložbe nemojte ići sami, već u dvoje (i više) je lakše. Raspitajte se u ringu (kod sekretara ringa, stažiste u ringu) kada je na redu za sudjenje Vaša rasa, na nekim izložbama je to napisano na tablama pored ringa ali se dešava da se sudija ne pridržava redosleda!
Izlagački broj - se nalazi uz Vašu ocensku listu - uzmite ga od sekretara ringa i stavite na vidno mesto, levi rukav ili prednji levi deo grudi.
Psa treba pripremiti po pravilima za prikazivanje u ringu, a Vi kao (izlagač, hendler) treba da izgledate lepo i uredno. Vi i Vaš pas treba da odajete utisak jedne harmonične celine. Sam ulazak u ring će uslediti nakon što vas sudija (sekretar ringa, stažista u ringu) prozove po kataloškom broju. Od sudije, kao i od Vas, se očekuje da poštujete bonton.
Sudija će Vas po ulasku u ring pozdraviti i pitati koliko je star pas. Sledi, pregled zubala, testisa (kod mužjaka), postavljanja psa u izložbeni stav, hodanje (trčanje u krug, paralelno dijagonalno), ili kako sudija to zahteva, zatim pisanje ocenske liste.
Sve vreme dok ste u ringu trudite se da ste što mirniji i što prisebniji jer pas oseti Vašu nervozu, koliko god se trudili da je zadržite u sebi.
Ako ima više pasa u Vašem razredu, dok sudija pregleda zubala i ostalo, Vi Vašeg psa postavite u hlad (ako je izložba na otvorenom), budite uz njega, hrabrite ga, bodrite da osete podršku i samopouzdanje, pogotovo ako je pas na prvoj izložbi.
Dok ste u ringu radite sve što sudija zahteva od Vas. Ocensku listu overite u kancelariji izložbe.
Desiće se, ponekad, da ste nezadovoljni sudijskom ocenom, ali to ne smete javno pokazati, no ponašajte se u skladu sa bontonom i sudiji se zahvalite. Ako niste zadovoljni sudjenjem, smatrate da ste oštećeni, možete se obratiti žalbenoj komisiji u usmenom ili pismenom obliku.
Nakon zvaničnog takmičarskog dela izložbe izvedite psa izvan ringa, da prošeta, da se olakša, pije vode... Potom možete krenuti kući ili ostati da učestvujete u revijalnom delu izložbe.

S. KomlenskiUnesite komentar:

Ime:
Prezime:
Email:
Poruka: