Nema loših pasa već samo loših gospodara!


Nepoznati autorVesti i dogadjaji


Pratite nas i na našem facebook profilu


5.5.2015.

Pogledajte video


26.7.2014

Novo A - leglo spremno za nove vlasnike!


31.5.2014.

Naši mužjaci su slobodni za parenje.
Otvori   >>>


15.5.2014

Lord - mladi mužjak!
Otvori   >>>


10.5.2014

ROYAL PET 2014 Šabac
Otvori   >>>

19.5.2013.

World dog show, Budapest 2013
Otvori   >>>


9.7.2013.

Naša e-mail adresa info@lagoto.rs je ponovo u funkciji!

Priprema psa za izložbu

Sa psom treba raditi od malena, još dok je štene (3 do 4 meseca starosti). Sa genetskim predispozicijama, od psa možete napraviti šampiona u lepoti ili radu, ali sa dosta rada, ljubavi, odricanja, jer morate znati jedno pravilo "šampion se ne radja, šampion se postaje!".
Jedno od početnih pravila je socijalizacija psa, naviknuti ga na druge pse. To možete uraditi tako što ćete prijatelje koji imaju pse zamoliti da se nadjete na neutralnom terenu. Ako je štene u pitanju morate biti oprezni da ga ne puštate sa dominantnim primercima. Trauma koju doživi može mu ostati dugo u sećanju što će se pokazati i na izložbama. Ako je pas takvog temperamenta da uvek obraća pažnju na druge pse, pokušajte pažnju da mu skrenete nekom igračkom, ili na izložbama boravkom u kavezu.
Sledeće pravilo - naviknite psa na povodac, da ide uz vas, da ne skida ogrlicu ili povodac, da se ne trza i ne skače. Ovo psa učiti od malena, kada uradi dobro ohrabrite sa "bravo" i nagradite slatkišem.
Psa, takodje, morate naučiti da dozvoli pregled zuba. Ovo ga treba učiti od malena, lagano i postepeno. Sudija će obavezno pregledati zubalo vašem psu na izložbama, bez obzira u koji je razred prijavljen. Vodite računa da prilikom navikavanja psa na pregled zubala ne pritiskate nosnice, pa da ne može da diše. U toj situaciji pas će se otimati iako je naviknut na pregled zubala. Dok ste u ringu, posle svega što sudija traži od psa, a on uradi dobro obavezno ga ohrabrite sa "bravo", i eventualno potapšite lagano po vratu.
Pregled testisa - kroz ovo će obavezno morati da prodju svi muški predstavnici rase, ukoliko se pojave u ringu. Na taj dodir treba ga naviknuti od malena, takodje, postepeno i lagano. To je nešto što ne smete raditi grubo i neočekivano, jer će većina mužjaka reagovati veoma burno. Kad sudija zatraži pregled testisa - psa jednom rukom držite za povodac, bliže glavi, a drugom rukom ispod stomaka. Nedostatak jednog testisa je diskvalifikaciona greška, tj. mana.
Nepisano je pravilo da se pas na prvoj izložbi ne pokaže u "pravom svetlu", iako je dok ste vežbali kod kuće, sve bilo dobro. To je normalno, sve je za njega novo, nemojte biti ljuti, pružite mu podršku, to je prolazno stanje, volite ga i mazite. Psi su senzibilni i ne znaju da kažu ali znaju da pokažu.
I na kraju, pas mora biti čist, uredan bez obzira na boju dlake. Okupajte psa, kondicionirajte, kozmetikom proverenog kvaliteta, ali ga prethodno ošišajte u standardu, Vi ili vaš grumer, sa akcentom na dlaku glave, koja je za Lagote zaštitni znak. Okupajte ga barem dva dana pre izlaska u ring, a ošišajte psa dve nedelje pre izložbe. Ukoliko ste vlasnici belih primeraka pasmine, morate se maksimalno potruditi oko pripreme za izložbu jer svaki propust će se videti a Vi nećete biti zadovoljni sudijskom ocenom.

S. KomlenskiUnesite komentar:

Ime:
Prezime:
Email:
Poruka: