Ljubav prema dobro odabranom psu može nadmašiti i sam život!


S. KorenVesti i dogadjaji


Pratite nas i na našem facebook profilu


5.5.2015.

Pogledajte video


26.7.2014

Novo A - leglo spremno za nove vlasnike!


31.5.2014.

Naši mužjaci su slobodni za parenje.
Otvori   >>>


15.5.2014

Lord - mladi mužjak!
Otvori   >>>


10.5.2014

ROYAL PET 2014 Šabac
Otvori   >>>

19.5.2013.

World dog show, Budapest 2013
Otvori   >>>


9.7.2013.

Naša e-mail adresa info@lagoto.rs je ponovo u funkciji!

Morfološke karakteristikeSastavio Dr. Antonio Morsiani i zvanično odobreno od strane E.N.C.I. 1992 god, i od strane F.C.I. 1995 god.
(originalan prevod od strane C.I.L.)
Slike su iz knjige “Il Lagotto Rmagnolo”, Giovanni Morsiani
Lagotto Romagnolo Standard FCI 298Zemlja porekla: Italija
Svojstvo: Pas specijalizovan za pronalazak gljiva na bilo kom tlu
F.C.I. klasifikacija: 8 grupa – retriever, lovački pas i pas za vodu
3 podela: psi za vodu


Kratke istorijske beleške


Stara rasa retrivera koja datira još iz XVI veka sa blagih padina iz predela Camacchio, i sa ravnih, močvarnih površina oblasti Ravenna. Kasnije su se proširili na brda i visoravni iz oblasti Romanja, gde su postali izvrsni pronalazači gljiva.


Fizičke Karakteristike


Lagoto je pas srednje veličine, dobrih proporcija, dosta izdržljiv, i sa gustom i kovrdžavom dlakom.Bitne Proporcije


Dužina glave dostiže 40% visine. Dužina njuške je 20% manja nego dužina lobanje (približno dužina njuske odgovara 44% dužini glave). Dubina grudi je mnogo manja od 50% od visine gornjih pršljenova, i može ići i do 44% ukupne visine.


Ponašanje i Karakter


Zahvaljujući prirodnom daru za traganjem i istančanom čulu mirisa, zadatak Lagoto-a je da pronalazi gljive, posao koji obavlja efikasno i sa strašću. S obzirom da ovo nije lovački pas, miris ne utiče na potragu ovog psa i smatra se da je jedini pas koji je specijalizovan za pronalaženje gljiva. On je mudar, nežan, pun ljubavi za vlasnika, lako se obučava, i dobro je društvo ostalim psima.

Glava


Gledano odgore, glava Lagoto-a izgleda masivno i trapezoidnog je oblika. Gornje longitudalne ose lobanje i njuške se blago razilaze. Dužina razilaženja tih osa iznosi oko 40% visine. Odnos maksimalne dužine glave i maksimalne širine (Cephalic Index) iznosi 50-54; nikad ispod 50. Koža je glatka i zategnuta.


Lobanja: Jagodična kost je velika. Njena dužina odgovara 56% čitavoj dužini glave; širina je jednaka dužini glave. Gledano spreda, glava izgleda zaobljeno. Profil je zaobljen i smanjen u potiljačnom delu. Lobanja je konveksna.

Predeo nosa i njuške


Predeo Nosa: velik, sa širokim i elastičnim nozdrvama. Izvire malo iznad gornje usne (81-87 stepeni ispod visine nosa). Boja varira od svetlo braon do tamno braon boje, u zavisnosti od boje dlake.

Njuška: dužina njuške je 20% kraća od dužine glave (prvobitno, dužina njuske odgovara 44% od sveukupne dužine glave). Dubina njuške iznosi 85% od cele dužine nosa. Bočne strane njuške su zaobljene, dok je prednja strana njuške ravna. Prednja strana nosa je pravolinijska, dok je donji deo njuške zaobljen.

Usne: gornja usna je tanka, tako da se slabo vidi. Spreda gledano, usne izgledaju kao da formiraju polu krug. Ivice usana imaju pigmente braon boje. Usne su prekrivene dugom dlakom, koja formira bradu.

Vilica i zubi: jasno uočljiva. Prednji deo vilice je prilično ravan, i cela vilica je velika i jaka. Zubi su beli i kompletni su u smislu razvoja i broja, i ugriz deluje kao makazice.
Obrazi: ravni.

Oči


Oči su velike, okrugle i relativno razdvojene. Boja očiju je oker ili tamno braon, u zavisnosti od boje dlake. Krajevi kapaka su prošarani pigmentima različitih nijansi braon boje. Trepavice su istaknute i oči izgledaju inteligentno i veoma su upečatljive.

Uši


Uši su umerene veličine naspram veličine glave. Trouglastog su oblika i osnova im je široka. Osnova se nalazi malo iznad osnove jagodične kosti. Uši uglavnom vise, ili su malo podignute kad psa nešto zaintrigira i kad je aktivan. Kada bi se uši razvukle, dužina ušiju bi iznosila ¼ duzine nosa. Dlaka na ušima je veoma talasasta i ne postoji nijedan deo na ušima koji nije pokriven dlakom. Unutrašnjost usne školjke je takodje pokrivena dlakom.


Vrat


Blago nakrivljen napred; podvaljka nema. Malo je kraći od dužine glave (85% od cele dužine glave). Kod mužjaka, obim vrata može biti jednak dvostrukoj dužini vrata. Ima snažan, izvijen vrat, i odvojen od potiljka.

Torzo


Torzo : telo je snažno i visina je jednaka dužini tela.

Gornji deo tela


Gornji deo tela je ravan od lopatica, sve do stražnjice.

Lopatice


Lopatice su više od stražnjeg dela tela, prilično su visoke i nagnute pozadi.

Ledja


Ravna, veoma snažna. Dužina ledja približno iznosi 33% visini do plećki.

Kukovi


Kratki, jaki, gledano iz profila malo zaobljeni, dobro povezani sa stražnjicom i ledjima. Dužina kukova iznosi 1/6 visine, dok je širina kukova jednaka i ponekad veća nego dužina.

Šape


Duge (nekih 32% od sveukupne visine), velike (nekih 24% od visine), snažne i malo oborene (od 25-30 stepeni).Grudi


Grudi su jake; dostižu laktove. Obim grudi prevazilazi za 20% visinu plećki, prečnik je dijagonalan. Od šestog rebra, prsa se šire unazad.

Donja Linija Tela


Donji deo stomaka je ravan, dok se blago krivi na kraju.

Rep


Rep je postavljen na sredini. Prekriven je kovrdžavom dlakom. U mirovanju je rep spušten, a podignut je kad je pas aktivan. Kad je pas aktivan, rep može biti iznad tela, ali nikad nije uvijen.Udovi


Prednje noge

Generalno: vertikalne, iz profila i gledano spreda. Visina prednjih nogu iznosi 56% od ukupne visine.

Ramena: lopatice su jake, snažne i mišićave. Ugao nadlaktice je 110-115 stepeni.

Laktovi: dugi, priljubljeni uz grudni koš. Tačka lakta se nalazi na vertikalnoj, spuštenoj liniji.

Podlaktica: perfektno vertikalne; dužina odgovara 36 % od visine.

Prednje šape: prate vertikalu podlaktica. Tanke su, obavijene gustom dlakom i pokretljive. Zglob je isturen.

Donji deo šape: mnogo manje nego podlaktica. Ono je tanko, elastično i sa minimalnim brojem potkožnih ćelija. Ono mora biti u istoj ravni sa podlakticom. Iz profila, ono formira ugao iznad zemlje od 75-80 stepeni.

Prednje šape:zaobljene, kompaktne i prsti su priljubljeni. Nokti su jaki i povijeni. Jaki pigmenti na jastučićima. Koža izmedju prstiju je veoma dobro razvijena.

Zadnje noge

Generalno gledano vertikalne su i paralelne. Proporcionalne su i snažne.

Butine: duge (35% visine), sa jasno odvojenim i vidljivim mišićima, paralelne sa srednjim delom tela. Osa butne kosti ima horizontalni nagib od 80 stepeni. Ugao između kuka i butne kosti je 115-110 stepeni.

Potkolenica: malo duža od butine (36% od visine), mišićava i sastavljena od dobrih kostiju, i ima izražen žleb. Horizontalni nagib iznosi 130-135 stepeni. Paralelna je sa telom.

Skočni Zglob: debeo, širok i paralelan sa srednjim delom tela. Ugao skočnog zlgoba iznosi 140 stepeni.

Deo iznad šapa: tanko, cilindrično i uvek uspravan naspram tla.

Zadnje šape: više su ovalne od prednjih šapa, i prsti su manje zaobljeni.Kretanje

Slobodno se kreću, živahan pas i galop je kratkotrajan.


Koža

Koža je zategnuta, tanka, sa retkim potkožnim ćelijama. Ne sme da ima bora. Postoje pigmenti na sluznicama od svetlo do tamno braon boje. Isti je slučaj i sa jastučićima.

Krzno


Dlaka je vunasta, oblikuje kovrdže u obliku prstena. Kovrdže su ravnomerno rasporedjene duž celog tela, osim na glavi. Na glavi su vidljivi brada i brkovi; čak su i obrazi prekriveni sa gustom dlakom. Krzno je vodootporno. Ako se dlaka ne šiša redovno, dlake postaju kao dredovi. Iz tog razloga se jednom godisnje mora ošišati sva dlaka.

Boja


Bela, bela sa braon i narandžastim tačkama, braon (u različitim nijansama), narandžasta, nikad crna, crna i bela, ni siva.

Visina


Mužjaci: 43-48 cm
Idealno:46 cm

Ženke: 41-46 cm
Idealno 43 cm, 1 cm može da se toleriše.

Težina


Mužjaci: 13-16 kg
Ženke: 11-14 kg

Mane


Svako odstupanje od navedenih karakteristika za svaki deo mora se kazniti tokom sudjenja prema pravilnosti.

Mane koje vode do eliminacije


Ose njuške i lobanje se dotiču, rep je podrezan, crno krzno ili crne mrlje, visina veća ili manja od standarda, dlaka nije suviše kovrdžava ili malo podšišana.

Mane koje vode do diskvalifikacije


Ako mužjak ima samo jedan testis, depigmentacija, plavo oko, i ako je pas suviše miran ili agresivan.