Istorija ima više primera vernosti pasa nego prijatelja!


A. Poup, knjizevnikVesti i dogadjaji


Pratite nas i na našem facebook profilu


5.5.2015.

Pogledajte video


26.7.2014

Novo A - leglo spremno za nove vlasnike!


31.5.2014.

Naši mužjaci su slobodni za parenje.
Otvori   >>>


15.5.2014

Lord - mladi mužjak!
Otvori   >>>


10.5.2014

ROYAL PET 2014 Šabac
Otvori   >>>

19.5.2013.

World dog show, Budapest 2013
Otvori   >>>


9.7.2013.

Naša e-mail adresa info@lagoto.rs je ponovo u funkciji!

Istorija


Lagoto Romagnolo je seoski pas čija istorija datira još iz davne prošlosti Italije. To je stara vrsta pasa koja je čudom preživela sve do današnjih dana. Arheološka nalazišta nađena u severozapadnom delu Italije pokazuju da je Lagoto Romagnolo evoluirao od vrste pasa koji su bili mali, kovrdžave dlake i pristalice vode. Lagoto se prvi put spominje u istoriji tokom vladavine Etruraca u VII veku pre nove ere. Crteži pronađeni u etrurskom gradu Spina (blizu današnjeg grada Ferrera) jasno pokazuju scene iz lova i hvatanja riba uključujući psa koji je veoma sličan današnjem Lagoto-u. Posle nestanka Etrurske civilizacije, dokazi o postojanju Lagoto Romagnolo-a su pronađeni kako u vreme Rimske civilizacije, tako i u srednjovekovnom periodu. Najviše dokaza je pronađeno u istočnom delu Italije, protežući se od Ravene na jugu, kroz Camacchio, oblast Venecije i na severu do mesta Friuli i Istre. U mestu Mantova, u tvrđavi po imenu Ducal, nalazi se freska od slikara Andrea Mantegna iz 1456 godine. Na levoj strani freske nalazi se pas identičan današnjem Lagoto-u, koji leži pored nogu markiza Ludovic III Gonzaga.
Nakon XVI veka i dalje su pronalaženi dokazi i slike o psima kovrdžave dlake u literaturi. Zahvaljujući svom debelom krznu i kovrdžavoj dlaci, Lagoto je bio sposoban da provede mnogo vremena u vodi, u bilo kojim vremenskim uslovima. Ime Lagoto proizilazi iz reči „Can Lagot“, koja znaci „čupavi pas za vodu“. Lagoto Romagnolo je prvenstveno bio korišćen kao čuvar izvora i imanja. Krajem XIX veka Lagoto je počeo da se obučava kao pas za pronalaženje gljiva. Ova vrsta pasa je postala izuzetan pronalazač gljiva zbog lakoće obuke i istančanog čula mirisa. Do 1920 god. Lagoto je bio poznat u oblastima Valle del Senio, Valle del Lamone, a najviše u Valle del Santerno, Italija. Bez obzira što je ova vrsta pasa bila rasprostranjena, nije bilo puno interesa da se ozvaniči kao plemenita rasa.
Krajem 70tih godina, grupa entuzijasta (Quintino Toschi, Prof. Francesco Ballota, Dr. Antonio Morsiani i Ladovico Babini) je odlučila da ovu vrstu pasa ozvaniči kao prepoznatljivu vrstu. Oni su 1988.godine napravili grupu pod imenom C.I.L. (Club Italiano Laggoto). Nakon mnogo godina upornog rada, 1995 god. Lagoto Romagnolo je konačno priznata rasa od strane Međunarodne Kinološke Organizacije. Danas je ova vrsta pasa veoma poznata. Veoma je velika potražnja za kučićima ove vrste u Velikoj Brtaniji, Finskoj, Americi, Holandiji i Švedskoj. Od 1997 god. Svetska zajednica svih Lagoto klubova nadgleda sve međunarodne Lagoto klubove.